Biserica „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” Biserica cimitirului, denumita impropriu „Bogoslovul”, a fost construita in anul 1832 pe locul vechiului schit al lui Zosima, distrus in anul 1821 de incendiu.
Biserica „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” Biserica cimitirului, denumita impropriu „Bogoslovul”, a fost construita in anul 1832 pe locul vechiului schit al lui Zosima, distrus in anul 1821 de incendiu. Din biserica de lemn al lui Zosima, veche de mai bine de 400 de ani, a mai ramas doar postamentul mesei din Sfantul Altar, care se afla in fata bisericii actuale. Stilul acestei biserici este cel moldovenesc, caracteristic secolului al XIX-lea. Catapeteasma a fost adusa de la biserica mare din incinta, sculptura si pictura ei fiind executate de Ieroschimonahul Nifon Udrea Trotusanul la anul 1740, in stilul Renasterii, dar avand si influente bizantine, fiind poleita aproape in intregime cu aur.
Pisania ce se afla deasupra pridvorului este scrisa in limba romana, cu caractere chirilice, si are urmatorul continut:
„Aceasta sfanta biserica, unde se praznuieste hramul Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, din temelie zidita din piatra, dupa cum se vede, cu cheltuiala Preaosfintitului Mitropolit Chirio Chir Veniamin, prin osardia Prea Cuviosului Arhimandrit Parintelui Chir Dometian, staretul Sfintei Monastiri Neamtu si Secu, si cu cheltuiala prea cinstitilor si a binefacatorilor patrioti. Anul 1832, septembrie 30”.
Biserica nu este pictata in interior. In partea de rasarit a bisericii se afla gropnita sau osuarul in care se intra din exterior, prin spatele altarului. Aici sunt pastrate osemintele multor vetuitori care au trait si au nevoit in aceasta manastire.
Biserica cimitirului se foloseste astazi pentru oficierea inmormantarilor si parastaselor.