Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

Publicat
29 Iun 2016

In coltul de sudest al incintei, pe latura dreapta, a fost construit in anul 1640 paraclisul „Adormirea Maicii Domnului”, de catre ieromonahul Ghedeon, pe atunci egumenul manastirii, unul dintre ucenicii mitropolitului Varlaam, care mai tarziu va fi ales episcop la Husi si chiar mitropolit al Moldovei, in anul 1653.

In coltul de sudest al incintei, pe latura dreapta, a fost construit in anul 1640 paraclisul „Adormirea Maicii Domnului”, de catre ieromonahul Ghedeon, pe atunci egumenul manastirii, unul dintre ucenicii mitropolitului Varlaam, care mai tarziu va fi ales episcop la Husi si chiar mitropolit al Moldovei, in anul 1653. Paraclisul nu are inscriptie sau pisanie proprie (cea din exteriorul zidului de incinta este scrisa in limba slavona si nu apartine acestuia, ci bisericii din Cetatea Neamtului, ale carei obiecte au fost aduse aici in anul 1718).

Pictura de pe usa paraclisului „Adormirii” a fost executata in anul 1958, in stilul neobizantin, de catre Protosinghelul Ghervasie Hulubaru, calugarit la Secu, si care reprezinta scena „Adormirii Maicii Domnului”. Interesant este faptul ca in interior nu exista pictura. Paraclisul a suferit mai multe modificari dea lungul timpului, dupa necesitatile vremurilor.

Catapeteasma a fost executata in anul 1853 de catre monahul Iulian, pictor care a zugravit si catapeteasma paraclisului „Sf. Nicolae”, din coltul de nordest al manastirii. Icoanele catapetesmei sunt executate in stilul Renasterii, pe cand sculpturile, suflate cu aur, sunt lucrate in stilul combinat al barocului.

In paraclis se pastreaza, in doua racle frumos sculptate, osemintele Ieroschimonahilor Vichentie Malau (†1945) si Antim Gaina (†1974), monahi care au stralucit, prin viata lor, ca niste luceferi in Muntii Neamtului, pastrand si imbogatind tezaurul duhovnicesc al acestei manastiri. Acesti parinti erau foarte iubitori de Hristos, de Biserica si de rugaciune, buni liturghisitori si duhovnici renumiti, care au calauzit sufleteste numerosi fii duhovnicesti, calugari si mireni.

Citește alte articole despre: paraclis, Mănăstirea Secu, Adormirea Maicii Domnului