Paraclisul Sfântul Nicolae

Publicat
29 Iun 2016

In coltul de nordest al manastirii, pe latura stanga, a fost construit intre anii 1758-1763 paraclisul „Sfantul Nicolae”, de catre egumenul Nifon Udrea Trotusanul.

In coltul de nordest al manastirii, pe latura stanga, a fost construit intre anii 1758-1763 paraclisul „Sfantul Nicolae”, de catre egumenul Nifon Udrea Trotusanul. Paraclisul a fost construit din material lemnos si a dainuit pana in anul 1821, cand incendiul provocat de turci la distrus. In anul 1823 incepe reconstructia bisericii paraclis in timpul egumenului Benedict Ardeleanu, beneficiind de un mare sprijin material din partea Mitropolitului Moldovei, Veniamin Costachi, noul ctitor al acestuia.

Paraclisul este impartit in cele patru parti clasice: pridvor, pronaos, naos si altar, caruia, pe parcurs, i sa adaugat si vesmantaria.

Catapeteasma, lucrata in stilul baroc de calugarul Iulian, ca si amvonul, sunt poleite cu aur. Paraclisul nu a fost pictat in interior pana in anul 1992, cand, prin osardia Prea Cuviosului Parinte Staret Arhimandrit Vichentie Amariei, a fost finalizata pictura acestui locas de catre pictorul Vasile Carp din Bucuresti.

In exterior, pe peretele de sud, se afla pisania acestei ctitorii, cu urmatorul continut:

„Aceasta sfanta si Dumnezeiasca biserica intru numele celui intru sfinti parintelui nostru ierarh si facator de minuni Necolai, impreuna cu biblioteca de sub dansa, si cu un rand de chilii, ce se trag de la un capat la altul, sau zidit din temelie in vremea stapanirei binecredinciosului si iubitorul de Hristos Domnului nostru Ioan Sandu Sturza Voevod, si a preaosfintitului Mitropolit a toata Moldavia Chirio Chir Veniamin Costache."

Prin sarguinta Prea Cuviosului Arhimandrit si staret sfintelor Manastiri Neamtu si Secu chir Dometian cu ajutorul iubitorilor de Hristos norod si a altor facatori de bine spre vesnica lor pomenire, la anul 1824 Septembrie 20”.

Inscriptia, scrisa in limba romana dar cu litere chirilice, pe o piatra calcaroasa, sa deteriorat din cauza intemperiilor, astazi fiind aproape imposibil de descifrat.

In acest paraclis au loc slujbele religioase in perioada de iarna, incepand din luna noiembrie si pana la Marele Praznic al Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Citește alte articole despre: paraclis, Sfântul Nicolae, Mănăstirea Secu