Hramul istoric al Mănăstirii Secu din județul Neamț, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Data evenimentului: 29 August 2016
Publicat
29 Aug 2016

Credincioși din întreaga zona a Moldovei au venit și în acest an la hramul Mănăstirii Secu din județul Neamț. Luni, 29 august a.c., mănăstirea și-a sărbătorit hramul istoric, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Teofan s-a adresat credincioșilor în cuvântul de învățătură, subliniind rolul covârșitor al Înaintemergătorului Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul, model de viață smerită și mântuitoare: „Atât Domnul Hristos, cât și Ioan Botezătorul și-au împlinit misiunea primită de la Dumnezeu-Tatăl, mântuirea lumii – venită prin Domnul Hristos și vestită de Sfântul Ioan Botezătorul. Unul ne pregătește pentru această mântuire, spunând «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor!», iar Domnul Hristos ne spune «Luați Duh Sfânt!», arătând astfel cele două etape ale vieții creștinului: recunoașterea propriilor păcate și căință pentru săvârșirea lor, ca apoi să se deschidă calea ca omul să dobândească Duhul Sfânt – acesta fiind țelul vieții creștine, atât în mănăstire, cât și în lume”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Teofan l-a hirotonit preot pe ieromonah Varlaam Prodan, vietuițor la Mănăstirea Secu.

Credincioșii sunt așteptați și marți, 30 august a.c., să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru a-i cinsti pe alți doi mari ocrotitori ai mănăstirii, Sfântul Ierarh Varlaam și Sfântul Ioan de la Râșca și Secu. Slujba va fi săvârșită de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.