IPS Mitropolit Teofan, la hramul Mănăstirii Secu: „Cel care are duhul pocăinței se cunoaște pe sine”

Data evenimentului: 29 August 2015
Publicat
29 Aug 2015

Credincioși din întreaga zonă a Moldovei, dar și din alte județe ale țării, au venit şi în acest an la hramul Mănăstirii Secu din judeţul Neamţ, care si-a sărbătorit astăzi hramul istoric, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Atmosfera de sărbătoare va continua și mâine la Mănăstirea Secu, prin oficierea  Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, şi a Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alături de alţi opt sfinţi nemţeni, în anul 2008.

Sfânta Liturghie din această dimineaţă a fost oficiată, potrivit tradiţiei ultimilor ani, de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Au slujit stareţi din inteaga Arhiepiscopie a Iașilor precum şi preoţi de la parohii din zona Moldovei. După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a punctat trei aspecte ce-l definesc pe creștinul adevărat, pe cel ce este un om al pocăinţei:  „Cel care are duhul pocăinței se cunoaște pe sine, adică cunoaște starea de păcat în care se află. Recunoașterea acestei stări de păcat înseamnă cunoașterea se sine a creștinului autentic, fiindcă doar Unul Sfânt - Iisus Hristos, este fără de păcat. Omul pocăinței, în cel de-al doilea rând, este cel care nu judecă păcatele altora, privirea sa fiind îndreptată în exclusivitate spre păcatele proprii. Omul pocăinței nu dorește și nu gândește să vadă ceva rău în viața celuilalt. Iar cel care nu judecă pe aproapele său este un creștin adevărat, un om puternic întru cele ale adevărului. În al treilea rând, omul pocăinței este un om care își iubește aproapele. Îl iubește pentru că vede în el nu păcatul, ci vede în el doar chipul lui Dumnezeu, doar făptura lui Dumnezeu.Omul pocăinței se vede pe sine cuprins de slăbiciuni și păcate, iar pe celălalt îl vede în lumina chipului lui Dumnezeu și pentru aceasta îl iubește”.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, ierodiaconul Nectarie Scorpan a fost hirotonit ieromonah pe seama Schitului Țibucani.

Credincioşii prezenţi în aceste zile la Mănăstirea Secu se pot închina moaştelor Sfântului Ierarh Varlaam, ce au fost depuse în aghiazmatarul din curtea mănăstirii. Programul liturgic va continua în această după amiază de la ora 18:00 cu Privegherea în cinstea Sfântului Ierarh Varlaam, iar mâine dimineaţă va fi oficiata Sfânta Liturghie, urmată de pomenirea ctitorilor.

(sursa: doxologia.ro)

Citește alte articole despre: hram, Mănăstirea Secu, IPS Teofan